Fenykl na dva způsoby
Inspirace opět v knihách Jamieho Olivera. Moje verze se od originálu trochu liší, což zapříčinily domácí zásoby. Musím ale říct, že i upravená verze sklidila úspěch.
Varianta A)
bulva fenyklu (1 na osobu jako hlavní jídlo, 1/2 na osobu jako příloha)
cca dvě skleničky bílého vína (na jeden fenykl)
česnek (alespoň dva stroužky na jednu bulvu)
sůl, pepř
Rozehřejeme troubu na 180. Z fenyklu odstraníme nať a všechny zbarvené části. Odřízneme košťál a nakrájíme bulvu na plátky. Vložíme do žáruvzdorné misky. Na plátky nakrájíme i česnek a posypeme s ním fenykl. Zalijeme vínem a dáme do rozpálené trouby. Občas zkontrolujte, jestli je už měkký.
Varianta B)
fenykl
časnek
bílé víno (u všeho stejné množství jako ve variantě A)
cherry rajčátka
olivy
saturejka
olivové pesto (jedna lžička na jednu porci)
Troubu rozehřejeme opět na 180. Fenykl a česnek připravíme stejně jako v prvním receptu. Přihodíme načtvrcená rajčátka, rozpůlené olivy a saturejku. V hrnečku si rozmícháme ve víně lžičku pesta a zalijeme směs. Pečeme do změknutí.
Tenhle recept mám ráda, protože je rychle připravený a během pečení stihnu udělat úkoly.
Věřím, že i vy ho oceníte.