Krémové rizoto dvakrát jinak
Tohle je velmi jednoduchý recept na klasické italské krémové rizoto.
rýže arborio
silný drůbeží vývar
cibule
suché bílé víno
parmazán či pecorino
máslo
olivový olej
Na každou osobu vám bude stačit 100g syrové rýže a 250ml vývaru a 40ml vína.
Rajčátka přepulte (podle velikosti i rozčtvrťte), dejte do mísy, osolte, zakápněte olejem a octem. V pánvi rozpusťte máslo a osmahněte nasekanou cibulku. Nesmí zhnědnout! Vsypte rýži a až začnou být zrnka lehce oepčená, přilijte víno a nechte ho úplně odpařit. Poté přidávejte vývar vždy po jedné naběračce a to vždy, když je předešlá tekutina úplně pryč. Uvidíte, že rýže začne být krémová. Takto postupujte, dokud nebude rýže al dente. Vypněte plotnu, máslo, parmazán. Dobře promáchejte a servírujte.
Příchuť č. 1:
cherry rajčátka
sherry ocet
bazalka
Než začnete se samotným rizotem, rajčátka přepulte (podle velikosti i rozčtvrťte), dejte do mísy, osolte, zakápněte olejem a octem. Vmíchejte je do pokrmu spolu s nasekanou bazalkou až poté, co vypnete plotnu.
Příchuť č. 2:
sušená rajčata
hrášek
máta
Po vypnutí plotny vmíchejte hrášek, nasekaná rajčata a mátu.