Flan
Dostanu vaše chuťové buňky do extáze. Nevěříte? Přesvědčte se!
1 sladké kondenzované mléko
1 nesladké kondenzované mléko
3 celá vajíčka
100 - 150 g cukru
Budete potřebovat formu, se kterou můžete pracovat i na plotně i v troubě. Já jsem použila rovný srnčí hřbet, dobrá je i pevná nižší forma na dort. Začneme karamelem. Do formy dejte všechen cukr. Postavte ji na plotnu a na nejnižší stupeň začněte zahřívat. Cukr se začne rozpouštět a následně zlátnout. Zlatá barva signalizuje správný čas na vypnutí plotýnky. Karamel chce trpělivost, za žádných okolností se nesmíte otočit, v tu chvíli se okamžitě spálí. Taky ruchle tuhne, takže vemte formu do rukou a snažte se ho rozlít po všech stěnách. Zatímco stydne, smíchejte v míse mléka a vajíčka (nejlépe šlehačem,ale ne do pěny). Až karamel přestane být tekutým, nalijte do něj směs. Vložte do trouby (170C) na 45 - 50 minut. Nechte alespoň 4 hodiny chladnout. Nejlépe do druhého dne. Před podáváním na formu přiklopte talířek a obraťe. Flan budete mít krásně zalitý karamelem.
Tak co? Už mi věříte? ;-)