Naše rizoto
Tenhle recept má vlastně s opravdovým rizotem spoleěnou jen rýži. Jelikož jsem zastáncem jídel jednoduchých, ve kterých je jasně vidět, co obsahují, je tento pokrm jeden z mých nejoblíbenějších.
Naposledy jsem pracovala s 500 gramy rýže, tudíž tomu návod přizpůsobuji, ale samozřejmě záleží na počtu strávníků.
Rýže
cca 2 litry vývaru (zelenina nebo slepice)
mleté maso (kolem 400 gramů)
hrášek
koření
olej
cibule, česnek
sůl, pepř
Na kapičce oleje zprudka par vteřin opražte rýži a začněte po jedné až dvou naběračkách přilévat vývar. Vždy počkejte, až se všechna tekutina vsákne a až poté nalijte další. Jestliže Vám dojde vývar a rýže pro Vaše chuťové buňky ještě není dostatečně měkká, poračujte s vodou. Mezitím si na pánvi na oleji osmahněte cibulku a časnek a přidejte maso. A začneme kořenit. Používám směs koření na mletá masa (bežně k sehnání v supermarketu), oregano, majoránku, sůl a pepř. Někdy používám třeba steak, nebo cokoliv, co mám. Záleží jen na Vaší chuti. Nakonec nasypte hrášku kolik Vám bude šmakovat. Když máté maso hotové, rýži i hrášek je měkký, všechno smícháme. Veřte mi, je to NĚCO!