Jehněčí tažín
Tažín je typicky arabský pokrm. Většinou v něm ochutnáme dušené maso se zeleninou a spoustu dobrého koření. V tomto receptu jsem použila jehněčí krk. Cena se pohybuje kolem 140 Kč/kg. Samozřejmě je s ním víc práce, ale na dušení mi připadá ideální. V masně mi ho nařezali na plátky, což značně zkrátilo dobu vaření.
jehněčí maso
mrkev
černé olivy
rajčata v plechovce
bílé víno
saturejka
garam masala
sladká paprika
římský kmín
cibule
česnek
zázvor (pasta nebo čerstvý strouhaný)
saturejka
podle chuti špetka chilli
kapka oleje
V hluboké pánvi rozpalte olej a maso (plátky krků nebo na drobnější kostky pokrájená jiná část jehněte) zprudka osmahněte, aby se zatáhlo. Podlijte vínem, pokud je třeba i vodou, a přisypte polovinu posekané saturejky. Maso duste do měkka a nechte vyvařit veškerou tekutinu. Maso vyjměte, pokud je třeba oberte od kostí a do pánve dejte nasekanou cibuli. Opékejte do sklovata, přidejte zázvor, česnek a všechno koření a osmahněte. Vmíchejte mrkev (já krájela půl kolečka) a orestujte. Vhoďte olivy (krájela jsem na půl, ale to je skutečně čistě na vás) a zalijte konzervovanými rajčaty. Za občasného míchání vše duste, aby byla mrkev měkká a vše se krásně spojilo. Můžete občas i podlít vodou, nakonec by ale pokrm neměl být řídký.
Tip: Jako příloha bohatě postačí bageta či arabský chléb, ale fantasticky chutná s kuskusem. Porozhlédněte se po ochuceném. Ušetříte si spoustu času vymýšlením a dochucováním přílohy a taková večeře se pak pro vás stane stálicí ve vašem kuchyňském repertoáru.