Šťouchané brambory na mnoho způsobů
Stará známá věc, jejíž kouzlo nevyprchá, dokud lidstvo bude muset jíst. Samozřejmě se dají udělat na mnoho způsobů, moje nejeoblíbenější jsou právě tyhle dva.
Brambory uvaříme. A před námi je několik možností:
A) s bylinkovým máslem. To připravíme jednoduše. Změklé máslo dáme do (hmoždíře) misky osolíme podle chuti a přidáváme byliny - petrželku, pažitku, oregano, tymián, šalvěj, saturejka, estragon, meduňka, rozmarýn... Čím víc, tím líp. To všechno smícháme s máslem pokusíme se vytvarovat váleček (na tvaru ale nezáleží). Vrátíme ho do původního obalu nebo alobalu a uložíme do mrazáku. Tam vydrží týdny.
Při použití ho prostě zamícháme do brambor a ty rozšťoucháme.
B) s jarní cibulkou. Tohle je ještě mnohem jednodušší. Do brambor dáme trochu másla, aby byly jemnější a rozšťoucháme je. Nakrájíme si jarní cibulku a přimícháme jí do brambor.
C) s opečenou cibulkou. Velmi oblíbená klasika. Pokrájíme si slaninu, nasekáme cibulku. Na suchou pánev nasypeme slaninu a necháme ji vyškvařit. Než bude úplně křupavá, přidáme i cibulku. Osmahneme do hněda a vmícháme do brambor.
D) s podmáslím. Tahle chuť nemusí být každému příjemná, ale za zkoušku rozhodně stojí. U nás slavila úspěch. K rozšťouchaným bramborám přilijeme trochu podmáslí, ochutíme parmazánem a česnekem utřeným se solí.
E) s fetou a černýma olivama. Před rozšťoucháním vmícháme kromě másla nastrouhanou fetu a po rozšťouchání pokrájené černé olivy.